FOTO: Nataša Pirc Musar opravila prvo resno nalogo, žreb v predsedniški palači

Slaba dva tedna po zaprisegi je predsednica republike Nataša Pirc Musar opravila prvo resno nalogo. V Veliki dvorani predsedniške palače je opravila žreb, ki je določil, kateri člani Sveta RTV Slovenija bodo imenovani oziroma izvoljeni za dve oziroma štiri leta.

Svet24
Avtor: Svet24 / M.K.
sreda, 4. 1. 2023, 14:25


nataša-pirc-musar
Žreb dolžine mandata članov sveta RTV Slovenija.
M24

V skladu z novelo zakona, ki je bila tudi predmet referendumskega odločanja in je stopila v veljavo 28. decembra lani, je morala predsednica republike žreb opraviti v osmih dneh po uveljavitvi zakona. V skladu z novelo zakona o RTV Slovenija bo imel novi svet RTV Slovenija 17 članov. Šest bo predstavnikov zaposlenih, ki jih bodo zaposleni izbrali iz lastnih vrst, 11 članov pa bo predstavnikov javnosti.

Večini predstavnikov zaposlenih štiriletni mandat

"Loterijski" žreb je potekal tako, da je vsak predlagatelj za člana sveta RTV Slovenija dobil svojo številko. V "bobnu" je bilo skupno 17 številk. Prvih devet izvlečenih kroglic je predstavljalo oziroma upravičence za imenovanje oziroma izvolitev članov z dvoletnim mandatom, medtem ko je naslednjih osem izvlečenih kroglic predstavljalo glavni dobitek oziroma upravičence, ki bodo svojega člana imenovali oziroma izvolili za dobo štirih let.

Žreb je tako odločil, da bodo za štiriletni mandat izvoljen po en predstavnik zaposlenih na RTV Slovenija za področje informativne dejavnosti, tehnike, digitalnega razvoja in sveta delavcev. Štiriletni mandat bodo prav tako imeli člani, ki jih bo imenovala predsednica republike, Olimpijski komite Slovenija, informacijska pooblaščenka in varuh človekovih pravic.

"Stranski" dobitek dvoletnega mandata pa bodo dobili člani, ki jih bodo predlagali zaposlenih na RTV Slovenija iz kulturno-umetniške dejavnosti in razvedrilno-športne dejavnosti. Prav tako bosta imela dvoletni mandat tudi člani, ki jih bosta imenovali italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, ter člani, ki jih bo imenovala Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Svet za trajnostni razvoj in varstvo okolja ter krovna organizacija invalidskih organizacij. Ob tem bosta imela dvoletni mandat še člana, ki ju bo imenoval nacionalni svet za kulturo.

Pritožba predsednice

Po opravljenem žrebu se je na socialnih omrežjih oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je bila očitno zaradi nove vloge, ki ji jo je dodelil zakon precej nejevoljna. Takole je zapisala: "

"Najbolj bizarno predsedniško opravilo od obstoja Slovenije dalje, žrebanje kroglic za dolžino mandatov članov Programskega sveta RTV SLO, je opravljeno. Ob tej priložnosti apeliram na vsa ministrstva in zakonodajno telo, naj se funkciji predsednice republike v bodoče z zakoni ali drugimi predpisi ne nalaga pristojnosti, ki jih Ustava Republike Slovenije v 107. členu ne določa. Ustava namreč jasno predvideva, da predsednica republike (med drugim) imenuje državne funkcionarje, kadar je to določeno z zakonom, druge zadeve pa opravlja samo, če so določene z ustavo. Predsednica republike pristojne obenem prav tako poziva, naj se v prihodnje, ob pripravi zakonodajnih sprememb, ki bi določale dodane ali drugačne pristojnosti predsednice Republike Slovenije, kot jih predvideva ustava, najprej opravi javna razprava oz. vsaj posvet s predsednico."

O noveli jutri tudi ustavno sodišče

Kdaj bo novi svet začel delovati, še ni znano. Začetek delovanja novega sveta RTV Slovenija je namreč odvisen tudi od odločitve ustavnega sodišča, ki bo jutri začelo obravnavo pobude za oceno ustavnosti novele, pod katero je prvopodpisani predsednik dozdajšnjega programskega sveta Peter Gregorčič. Med pobudniki so sicer še generalni direktor zavoda Andrej Grah Whatmough, namestnica predsednika nadzornega sveta Tamara Besednjak Valič in direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija.

Predlagatelji zahteve sodišču predlagajo, naj do odločitve zadrži izvajanje novele zakona, ki jo je DZ sprejel 26. marca.
Predlagatelji zahteve sodišču predlagajo, naj do odločitve zadrži izvajanje novele zakona, ki jo je DZ sprejel 26. marca.
STA


Pobudo je sicer spisal redni profesor za evropsko pravo na Fakulteti za državne in evropske študije Matej Avbelj. Po njegovi oceni kršitev ustave predstavlja že sam postopek, saj je bila novela zakona v državnem zboru sprejeta po nujnem postopku. Novela naj bi kršila tudi načelo zaupanja v pravo, saj predvideva prenehanje mandatov članov programskega sveta, nadzornega sveta, generalnega direktorja, direktorja radia in direktorja televizije. Ponudniki so ustavnemu sodišču še predlagali, naj do končne odločitve začasno zadrži izvajanje novele.