Mercator, največje slovensko trgovsko podjetje, je talec spopada med Orbanom in Plenkovićem

Zakaj želi hrvaški premier Andrej Plenković ustaviti madžarsko finančno operacijo, ki bo odločala o lastništvu Mercatorja?

Svet24
Avtor: Svet24 / Primož Cirman, Tomaž Modic
sreda, 7. 9. 2022, 17:00


PLENKOVIČ
Bodo Rusi Fortenovo in z njo Mercator prodali Madžarom, ali pa bo posel preprečil hrvaški premier Andrej Plenković (na fotografiji)?
STA

Mercator je po finančnem zlomu Agrokorja lani spomladi dobil novega lastnika. To je postal koncern Fortenova, pravni naslednik Agrokorja, ki je prevzel njegovo premoženje. Do zdaj so imeli glavno besedo v Fortenovi Rusi.

Največja lastnica hrvaškega koncerna, s tem pa tudi Mercatorja, je bila Sberbank. Toda po ruski agresiji na Ukrajino je bilo hitro jasno, da se bo morala Sberbank umakniti iz Fortenove. Ko se je banka znašla pod sankcijami EU, se je začela finančna operacija, ki je imela en cilj: da bo Sberbank svoj paket delnic, vreden okrog pol milijarde evrov, prodala kupcu, ki bo po volji hrvaški vladi.

Poseben zakon, ki je slovenskega trgovca ščitil pred finančnim izčrpavanjem med sanacijo Agrokorja, od lani spomladi ne velja več.
Poseben zakon, ki je slovenskega trgovca ščitil pred finančnim izčrpavanjem med sanacijo Agrokorja, od lani spomladi ne velja več.
STA

Že marca so mediji, tudi slovenski, poročali, da bo 43 odstotkov delnic Fortenove od Sberbank kupila madžarska skupina Indotek, ki je v lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellineka. Gre za enega ključnih ljudi iz poslovnega omrežja madžarskega premierja Viktorja Orbana. Jellinekov nepremičninski sklad Diofa se je v začetku leta v Sloveniji uradno potegoval za nakup Save, največje domače turistične skupine. Pozneje smo odkrili, da bi bil dejanski kupec slovenskih hotelov Orbanov zet Istvan Tiborcz. Toda zdaj se je z njegovimi načrti na Hrvaškem zapletlo.

Tudi Plenković je odkril Orbanovega zeta

Vse več je namreč znamenj, da namerava posel blokirati hrvaška vlada. Tednik Nacional, znan po odličnih virih v političnih in obveščevalnih krogih, je namreč v ponedeljek razkril, da se je hrvaški premier Andrej Plenković osebno zavzel za zaustavitev te transakcije. Obvestili naj bi ga o sumih, da je Jellinekov Indotek le krinka za madžarski kapital sumljivega izvora, povezan z Viktorjem Orbanom in njegovim zetom. V vrhu hrvaške vlade so pridobili tudi informacije, da gre za posel, o katerem se je Orban osebno dogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Orban, vrsto let tesen politični zaveznik Janeza Janše, je po poročanju Nacionala Putina že takoj po ruskem napadu na Ukrajino prosil za dovoljenje za nakup delnic Sberbank.

To so lastniki koncerna Fortenova.
To so lastniki koncerna Fortenova.
Necenzurirano.si

Kot je znano, je Orban pretekli konec tedna znova obiskal Moskvo – uradno zato, da se je udeležil pogreba zadnjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova. S Kremljem pa naj bi strukturo transakcije v zadnjih mesecih usklajeval tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. Plenkovićeva odločenost, da prepreči Orbanove načrte v Fortenovi, sicer sovpada z novo ohladitvijo v odnosih med Hrvaško in Madžarsko. Našo južno sosedo tako v zadnjih dneh pretresa afera Ina. Izbruhnila je po razkritju, da je eden od uslužbencev to hrvaško naftno družbo z nezakonito preprodajo plina oškodoval za več sto milijonov evrov. Plenković je javno zahteval razrešitev nadzornega sveta in uprave Ine, v kateri ima največji lastniški delež madžarska energetska skupina Mol. Časnik Večernji list, ki je tradicionalno blizu vladi, je tako Plenkovića v ponedeljek pozval, da mora "zaradi Ine iti v vojno z Orbanom, če želi politično preživeti".

Rezervni scenarij: prihaja hrvaški kralj plina

Tudi zato se na Hrvaškem že nekaj dni govori o drugem scenariju – da bi delnice Sberbank odkupila kar Fortenova sama. Če bi se to zgodilo, bi te delnice postale lastne. To bi pomenilo, da ne bi imele glasovalnih pravic, družba pa bi jih lahko pozneje umaknila. O tej možnosti je poročala tudi hrvaška televizija N1. Kar je najpomembnejše: v tem primeru bi največji lastnik Fortenove postala hrvaška energetska družba PPD, ki jo je Plenkovićeva vlada že med sanacijo Agrokorja izbrala za bodočega največjega hrvaškega lastnika Fortenove.

Podjetje Prvo plinarsko društvo (PPD) je hrvaški partner ruskega Gazproma. Lastnik in direktor PPD je Pavao Vujnovac (drugi z leve).
Podjetje Prvo plinarsko društvo (PPD) je hrvaški partner ruskega Gazproma. Lastnik in direktor PPD je Pavao Vujnovac (drugi z leve).
Posnetek zaslona

Lastnik in direktor PPD je Pavao Vujnovac, ki je v hrvaških medijih znan kot tamkajšnji plinski kralj. Družba je namreč hrvaška partnerica ruskega Gazproma. Vujnovac velja za osebo z odličnimi zvezami na Hrvaškem in v Rusiji. Pred dnevi je tako hrvaškim pokojninskim skladom za 47 milijonov evrov prodal hotel na Braču. Če bi Fortenova kar sama odkupila delež Sberbank, bi se 29 odstotkov delnic z glasovalno pravico v lasti PPD čez noč spremenilo v 51 odstotkov. S tem bi Vujnovac postal celo večinski lastnik Fortenove. od tega ga loči le še sklep skupščine delničarjev Fortenove, ki se bodo sestali v četrtek v Amsterdamu. V zadnjih tednih sta sicer propadla dva poskusa izpeljave skupščine, pri čemer je bil na dnevnem redu obakrat tudi odkup delnic v lasti Sberbank.

Kje je v tej igri Mercator

A tudi ta scenarij odpira nemalo vprašanj, še posebej v zvezi z Mercatorjem. Kje bi lahko Fortenova našla pol milijarde evrov za poplačilo Rusov ob dejstvu, da mora koncern v letu dni refinancirati za dobro milijardo evrov lastnih dolgov, ni znano. Uradnih informacij o tem ni mogoče dobiti. Prav tako ni jasno, kako bi takšna finančna operacija vplivala na položaj Mercatorja. Kot je znano, poseben zakon, ki je slovenskega trgovca ščitil pred finančnim izčrpavanjem med sanacijo Agrokorja (»Lex Mercator«), od lani spomladi ne velja več.

Po tretjem scenariju, ki se omenja v zadnjih dneh, bi delež Sberbank odkupili hrvaški pokojninski skladi, s čimer bi imeli hrvaški lastniki skoraj tričetrtinsko večino v Fortenovi. Zadnje dogajanje bi lahko pojasnilo, zakaj so Madžari v zadnjih mesecih na vsak način poskušali prikriti, kdo vse se skriva v ozadju posla. Nakup Fortenove so prikazovali kot običajno poslovno operacijo, v kateri bodo sodelovali z mednarodnimi partnerji. Že aprila so tako iz njihovih krogov prihajale informacije, da bo skupina Indotek posel izpeljala skupaj s francosko multinacionalko Auchan, ki ima v lasti verigo športnih trgovin Decathlon, modnega trgovca Orsay in več drugih blagovnih znamk.

Letos spomladi so Madžari postali 47-odstotni lastniki Auchana, pri čemer se je kmalu začela omenjati možnost, da bi Mercator neposredno prešel v last Francozov. Pred dvema tednoma pa so sporočili, da so za nakup delnic Fortenove že pridobili soglasje več regulatorjev.