Medicinske sestre preteple starko v domu za starejše: 'Nisem imela moči pogledati posnetek do konca'

Dve medicinski sestri iz doma za starejše v Peći na Kosovu so aretirali, štiri pa suspendirali, potem ko se je na družbenih omrežjih pojavil videoposnetek, na katerem je videti, kako trpinčijo starejšo žensko, je sporočila kosovska policija, piše Nova.rs. Ena je starko tepla, druge pa so se smejale in vse skupaj snemale.

Svet24
Avtor: Svet24 / E. J.
četrtek, 3. 11. 2022, 07:44


kosovo medicinske sestre
Skupno so aretirali tri osebe iz centra za starjše.
Twitter/Jutranji list

Na posnetku, ki je bil včeraj osrednja novica kosovskih medijev, je moč videti, kako se starka poskuša braniti, medtem ko jo medicinska sestra večkrat udari po obrazu in brca v trebuh.

Državno tožilstvo v Peći je sporočilo, da sta v tem primeru angažirana dva tožilca.

»Po prvih informacijah o dogodku in v sodelovanju s policijo sta bili prijeti osebi z začetnicama A.P in A.R. pod sumom, da sta storila kaznivo dejanje napada«, je povedal eden od tožilcev Dorian Juniku. Oglasil se je tudi načelnik policije Peći Fadil Gashi, ki je povedal, da se je napad medicinske sestre na starko zgodil 29. oktobra.

3 osebe aretirali, 4 suspendirali

Skupno so aretirali tri osebe iz centra. »Ena oseba je obtožena kaznivega dejanja 'napada', druga 'pomoči pri napadu', tretja pa 'nedovoljenega snemanja',« je dejal Gashi. Štiri medicinske sestre so bile suspendirane z dela v centru za oskrbo starejših 'Orenda' v Peći, kjer je nastal videoposnetek, na katerem je več zaposlenih teplo in psihično zlorabljati starejšo žensko.

Ta primer je sprožil buren odziv javnosti

»Takšna nasilja so nesprejemljiva, kjer koli se zgodijo, vendar so še posebej resna, ko se zgodijo v ustanovah, za katere velja, da nudijo pomoč in nego,» je dejal Xhelal Sveçla, kosovski notranji minister, poroča Jutranji list.  Odzvala se je tudi kosovska pravosodna ministrica Albulena Haxhiu, ki je dejala, da je šokirana, in potrdila, da so nekatere osumljence že aretirali ter da tožilstvo in policija delata na primeru. Župan Peći Gazmend Muhaxheri je dejal, da občina Peć ne upravlja nobene ustanove, ki bi nudila storitve starejšim. Po drugi strani pa je zdravstveno inšpekcijo in policijo pozval, naj se primera resno lotita. Tudi predsednik stranke LDK Lumir Abdixhiku je dejal, da je šokiran in da, kot je navedel, »takšni dogodki razkrivajo temno plat družbe». Podpredsednica stranke PDK Vlora Çitaku je v svojem zapisu na Twitterju zapisala, da »ni imela moči, da bi videoposnetek pogledala do konca» in dodala, da bi morali ljudje, ki so trpinčili starko, imeti preklicane delovne licencein bi jih morali preganjati.

Posnetek neverjetne krutosti medicinskih sester do starke v domu za starejše je pretresel Kosovo.
Posnetek neverjetne krutosti medicinskih sester do starke v domu za starejše je pretresel Kosovo.
Twitter/Jutranji list

Organizacija Women's Network of Kosovo je od kosovskega ministrstva za zdravje, finance, delo in transfer ter ministrstva za socialno in družinsko politiko zahtevala odvzem licence medicinskim sestram in licence centru Orenda, ker, kot navajajo, video prikazuje, da se ustrahovanje dogaja prav v tem centru.

Zbornica medicinskih sester, babic in drugih zdravstvenih delavcev v sporočilu za javnost navaja, da takšno ravnanje ni primerno za zdravstvene delavce in da neposredno vpliva na ugled zdravstvene skupnosti.