Marta Kos odstopila s položaja podpredsednice Gibanja Svoboda

Kot pravi Marta Kos, je po odstopu od kandidature za predsednico, njeno življenje dobilo nove usmeritve.

Svet24
Avtor: Svet24 / Ž.K.
torek, 13. 9. 2022, 17:49


marta kos, robert golob
Marta Kos in Robert Golob
Bobo

Marta Kos je v času predvoililne kampanje za parlamentarne volitve, v času, ko je Robert Golob preboleval okužbo s koronavirusom, prevzela položaj podpredsednice novega gibanja. Z odličnimi javnimi nastopi je pripomogla k velikemu uspehu na volitvah, zaradi česar so ji mnogi pripisovali možnosti za prevzem katere od najpomembnejših državnih funkcij, največkrat pa se jo je omenjalo prav kot kandidatko za mesto predsednice države.

Po napovedani kandidaturi pa so prve ankete javnega mnenja pokazale na velik zaostanek za Natašo Pirc Musar in Anžetom Logarjem. Ker se rezultat med poletjem ni izboljševal njen aodločitev, da odstopi kot kandidatka ni presenetila. Danes je sporočila še, da odstopa tudi z mesta podpredsednice stranke.

Kosova je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, med drugim zapisala, da je njeno življenje po odstopu od predsedniške kandidature dobilo nove usmeritve, zaradi katerih podpredsedniškim dolžnosti ne bo mogla posvetiti "dovolj časa in predanosti".

V Gibanju Svoboda odločitve Kosove podrobneje ne komentirajo, odgovarjajo le, da spoštujejo njeno osebno odločitev.

V odstopni izjavi naslovljeni na člane sveta stranke, je Kosova sicer med drugim zapisala, da verjame, da je v interesu stranke, da "reorganizira vodenje na način, ki bo stranki omogočal, da se bo postavila na trdne temelje in uspešno nastopila na letošnjih lokalnih volitvah in šla enotna in močna tudi na naslednje parlamentarne volitve".

Kot je še zapisala, z mesta podpredsednice odstopa "iz spoštovanje do funkcije". Ob tem je spomnila, da je s stranko intenzivno sodelovala od februarja letos, mesto podpredsednice pa zasedla aprila, ko so se "borili za zmago na parlamentarnih volitvah".

"Naš cilj je bil, da ponovno vzpostavimo spoštovanje do naših državljanov, do vladavine prava in do naših demokratičnih institucij in da vsem prebivalcem Slovenije zagotovimo dostojanstveno življenje v svobodi," je zapisala in izrazila prepričanje, da jim je to tudi uspelo.