Mario Galunič: Še tako slabo stvar je mogoče povedati z lepimi besedami

Mojster govorjene besede, slavist in predvsem priljubljen televizijski voditelj Mario Galunič bo letos prvič stal na odru gala koncerta Poletna noč, s sovoditeljico Bernardo Žarn. Letošnji koncert, ob 60-letnici festivala Slovenska popevka, bo namreč posvečen slovenskim pesnicam in pesnikom. Mario nam je povedal, kakšno moč imajo besede, katera je zanj najlepša slovenska popevka in kje je doživel fantastične junijske počitnice.

Svet24
Avtor: Svet24 / Eva Jandl
nedelja, 19. 6. 2022, 07:33


mario galunic
Slavist po izobrazbi pravi, da so besede močno orožje, znajo boleti, a tudi tolažiti.
Revija Lady

Ni skrivnost, da Mario Galunič obožuje potovanja in si jih rad privošči, a zadnji dve leti se zadrževal bolj doma. Pravkar se je vrnil s počitnic v Grčiji, kjer je raziskoval manj znane otoke in našel mirne kotičke ter se tako navdušil nad grškim slogom počitnikovanja, da že razmišlja, da bi se naslednje leto spet odpravil tja. 

Poznamo vas kot voditelja Melodij morja in sonca, tokrat pa boste prvič vodili Poletno noč. Na kaj pomislite ob Poletni noči, ste bili njen reden obiskovalec, poslušalec?

Meni se zdi ta prireditev imenitna priložnost, da se spomnimo na naše ljube popevke, na žanr, ki je močno vtkan v nacionalno zavest, na večne melodije, ki so del naše kulture, identitete ter nas spremljajo vse življenje. Tudi sam sem bil večkrat med občinstvom, zmeraj navdušen nad vzdušjem. Obožujem poslušati naš orkester in skladbe, ki me nikoli ne pustijo ravnodušnega. Letos pa s čisto nove perspektive, z odra v vlogi voditelja.

Kot slavist ste najbrž vedno pozorni na besede in prav tokratna Poletna noč je posvečena avtorjem besedil. Katero besedilo v izboru letošnjih popevk se vas najbolj dotakne in zakaj?

Res so se stvari imenitno poklopile, letos bodo v središču naše pozornosti besede in besedila. Ni jih mogoče preprosto razvrščati na dobra, boljša in najboljša, sploh ker je pomembno, s kakšno glasbo so združene besede besedilopisca. Zagotovo bomo slišali nekaj mojstrovin, morda lahko omenim najmlajšo med vsemi, to je Šopek maka. Milan Dekleva je napisal tako lepe besede, da sem prav presunjen, ko jih berem.

Kviz Joker je šel na počitnice, trenutno opravljajo avdicije za naslednjo sezono.
Kviz Joker je šel na počitnice, trenutno opravljajo avdicije za naslednjo sezono.
Žiga Culiberg

Katera beseda je za vas najlepša? Imajo besede veliko moč, ne le v popevkah, tudi v življenju?

Seveda, z besedami je treba v življenju previdno. Besede so močno orožje, znajo boleti, prizadeti, a znajo tudi tolažiti, nam ponuditi uteho. Mislim, da je treba biti z besedami premišljen, moder, še tako slabo stvar je mogoče povedati z lepimi besedami. Tega sem se naučil in tega se držim.

Trenutno vodite kviz Joker, ki je šel sicer z junijem na počitnice; se boste tudi vi kam odpravili oziroma ste se že?

Bil sem pravkar en teden v Grčiji, to so bile fantastične junijske počitnice. Grški stil počitnikovanja mi je zlezel pod kožo in naslednje leto moram spet tja. Običajno raziskujem manj znane otoke, hrupne plaže in zabave me ne zanimajo. In to najdem v Grčiji. Najbrž si bom privoščil še kak teden potovanja po Evropi, konec avgusta pa že snemam nove Jokerje in do takrat je še veliko dela. Ravnokar smo opravili z avdicijo, zdaj izbiramo kandidate. Od avdicije do studia je namreč dolga pot, za gledalce nevidna, a za uspeh oddaje ključna. Po tej poti hodim to poletje.

Pred kratkim je Mario počitnikoval v Grčiji in navdušen pokazal, kje je zajtrkoval.
Pred kratkim je Mario počitnikoval v Grčiji in navdušen pokazal, kje je zajtrkoval.
osebni arhiv