Mama bo po več kot desetletju znova objela svoja otroka, ki sta izginila skupaj z očetom

Glede na podatke avstrijskega notranjega ministrstva se je kar desetletje uvrščal med deseterico najbolj iskanih ljudi v Avstriji, enako je veljalo za njegova otroka, ki pa sta se seveda znašla na seznamu pogrešanih mladoletnih oseb.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
ponedeljek, 26. 7. 2021, 16:28


otrok, mama
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Gre za 40-letnega avstrijskega državljana, po rodu sicer Albanca. Leta 2011 je pograbil svoja takrat pet in tri leta stara otroka, skrbništvo za katera je sodišče v Welsu dodelilo njuni mami, ter iz Zgornje Avstrije, kjer so živeli, pobegnil na jug. Mati otrok vse od takrat ni več videla ali slišala.

Izkazalo se je, da je ugrabitelj takratni pobeg skrbno načrtoval že dlje časa, saj je tako zase kot za otroka v Albaniji pridobil dovoljenje za prebivanje. Hkrati je v Tirani že predčasno najel stanovanje, v svoji službi v Avstriji dal odpoved in odjavil stalno prebivališče.

Avstrijsko tožilstvo je zoper ugrabitelja razpisalo mednarodno tiralico in hkrati začelo obsežno kriminalistično preiskavo, a se je za njim in otroki izgubila vsaka sled. Kriminalisti so sicer že takrat domnevali, da je pobegnil v Albanijo ali na Kosovo, na začetku leta 2019 pa so ustanovili posebno preiskovalno skupino, katere edini cilj je bil najti otroke in ubežnika. Počakati je bilo treba novi dve leti in pol, 40-letnika pa so 21. julija končno izsledili v mestu Prizren na Kosovu, kjer si je ustvaril nov dom. Še istega dne ga je aretirala kosovska policija, danes poroča avstrijski Kronenzeitung.

40-letnik trenutno v priporu v Prištini čaka na zaključek postopka o izročitvi. Zaradi suma ugrabitve otrok mu v Avstriji grozi do tri leta zaporne kazni. K mami v Avstrijo se bosta vrnila tudi otroka, začasno namestitev pa jima je do izdaje ustrezne dokumentacije, vključno z začasnimi potnimi list, zagotovil avstrijski konzulat na Kosovu. Po več kot desetih letih bosta tako končno spet videla svojo mamo.