Kakšen bo dvig minimalne plače: okvirno številko bodo sporočili šele v začetku decembra

Sindikati bi radi videli čim višjo številko, delodajalci nekoliko nižjo. Minister za delo Luka Mesec pravi, da bo dvig minimalne plače dosežen v januarju.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
petek, 18. 11. 2022, 12:48


ekonomsko socialni svet, minimalna plača
Na Ekonomsko socialnem svetu razprave o minimalni plači še niso zaključene.
STA

Predstavniki ministrstva za delo, delodajalcev in sindikatov so nadaljevali pogovore o minimalni plači. Ideja v štabu Luke Mesca je, da bi minimalno plačo dvignili v dveh točkah, glede na minimalne življenjske stroške in glede na medletno inflacijo, ki bo znana 15. januarja. Izračun minimalnih življenjskih stroškov je trenutno otežen, saj je SDS včeraj vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini, zato ne morejo izvesti natančnega izračuna, saj ni moč reči, kakšna bo ureditev glede dohodnine. Mesec kljub temu zagotavlja, da bodo do podatkov prišli kmalu, številko pa bodo sporočili v začetku decembra.

Mesec je ponovil, da bi minimalna plača v letu 2023 znašala vsaj 850 evrov (trenutno je pri 778 evrih), še vedno pa imajo delodajalci in sindikati različna stališča. Sindikati imajo v glavi višjo številko, nekje do 900 evrov, in dvig v dveh korakih. Delodajalci se zavzemajo za enkratno uskladitev, opozarjajo pa na majhen razkorak med minimalno in povprečno plačo v Sloveniji. Od vlade pričakujejo, da čim prej sprejme interventni zakon za pomoč gospodarstvu.

»Oba socialna partnerja bosta upoštevana, minimalna plača bo usklajena vsaj z zakonskimi minimumi. Sklepe bomo oblikovali tako, da bo dvig minimalne plače dosežen v januarju,« pravi Mesec, ki dodaja, da ne bo dveh zaporednih zvišanj, ampak enkratno, v januarju.

Temeljit pogovor o čakanju na delo in skrajšanem delovnem času

Ekonomsko socialni svet (ESS) se je danes sicer seznanil tudi z izhodišči za shemi subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa. Dokler ne bo mizi konkreten predlog, ne sindikalna ne delodajalska stran zadeve ne želi komentirati. Mesec je povedal, da bodo na ESS razpravo nadaljevali, in sicer naj bi se o shemah temeljito pogovorili 2. decembra, potem ko bo vlada do konca novembra sprejela paket ukrepov za podjetja in določene javne zavode, izhodišča za katere je sprejela v četrtek in katerih del bosta ti shemi.