Kaj se bo po zadnjem manevru Janševe SDS zgodilo z Bratuškovo?

Stranka SDS, ki jo po oblikovanju nove vlade čaka delo v opoziciji, je že takoj po državnozborskih volitvah udarila z vsemi topovi.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
sreda, 18. 5. 2022, 16:34


alenka bratušek
Kot kaže bo Bratuškova začasno prevzela mesto državne sekretarke.
STA

V bodoči opoziciji, natančneje bodoči največji opozicijski stranki SDS, se na nenapisan, tako imenovani "gentlemanski" dogovor o stotih dneh miru na začetku formiranja nove vlade več kot požvižgajo, saj bodoči vladi pod vodstvom Roberta Goloba, še preden je ta sestavljena, na minsko polje mečejo polena. Kot smo že poročali, so po manevrih z množičnim vlaganjem predlogov zakonov na dan ustanovne seje državnega zbora danes vložili kar dva predloga za posvetovalni referendum, in sicer za posvetovalni referendum o zakonu o vladi in za spremembe zakona o RTVS. Posledica prvega je, da Golob do načrtovanega datuma, torej 3. junija, vlade ne more sestaviti v obliki, kot je bila zamišljena. V prihodnji koaliciji so danes sicer zatrdili, da bo vlada začela delati po predvideni časovnici, a bo razrez ministrstev enak kot v vladi Janeza Janše, kar pomeni, da bodo brez resorjev ostali nekateri kandidati za ministre.

Za ministrstvo za infrastrukturo je bila predvidena prvakinja stranke SAB in nekdanja ministrstica Alenka Bratušek, a bo slednjega začasno prevzel Bojan Kumer, ki spada v kvoto stranke Gibanje Svoboda in ki bi sicer moral postati novi minister za podnebje in energijo. Ministrica za vzgojo in šolstvo bi morala postati Amalija Žakelj, prav tako kandidatka Gibanja Svoboda,  ministrica za vzgojo in šolstvo, a bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport začasno vodil Igor Papič, sicer kandidat za novo ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo prevzel koordinator Levice Luka Mesec, ki bi sicer moral voditi ministrstvo za solidarno prihodnost. Brez mesta je tako ostal Simon Maljevac, ki prav tako prihaja iz kvote Levice. Kaj se bo zgodilo s kandidati, ki so ostali brez svojih resorjev? Kot je danes pojasnil Golob, bodo na obstoječih ministrstvih začasno prevzeli vlogo državnih sekretarjev. Bratuškova bi tako postala državna sekretarka na ministrstvu, ki ga je že vodila. Golob je sicer napovedal, da oblikovanje vlade, kot so si jo zamislili, pričakuje v roku 45 dni, tako so ti ukrepi zgolj začasne narave.