Brez službe ostala višja policijska uslužbenca, tesna sodelavca Olaja

Eden je zaposlen v Generalni policijski upravi, drugi pa v koprski.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.P.
torek, 21. 6. 2022, 14:32


slovenska-policija, slovenski-policist
Fotografija je simbolična.
Bobo

V. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav je danes zaradi hujših kršitev delovnih obveznosti dal zeleno luč za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi za dva uslužbenca policije. Zagrešila naj bi namreč kaznivo dejanje, za katerega se storilca preganja po uradni dolžnosti in ki je povezano z opravljanjem dela. Eden je zaposlen v Generalni policijski upravi, drugi na Policijski upravi Koper.

Dokler bo trajal postopek, zanju velja prepoved opravljanja dela. Po ustaljeni praksi in v skladu s 158. a členom Zakona o kazenskem postopku bo hkrati o razlogih za sum, da sta kaznivega dejanja osumljeni uradni osebi, zaposleni v policiji, obveščen Posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije.

Po poročanju Dnevnika naj bi šlo za direktorja koprske policijske uprave Borisa Koraso in vodjo sektorja za notranje preiskave in integriteto v službi generalnega direktorja policije Metoda Jermana. Na pomembna položaja ju je postavil nekdanji generalni direktor policije Anton Olaj, še poroča časnik. 

O razlogih za sum, da sta kaznivega dejanja osumljeni uradni osebi, zaposleni v policiji, bo policija obvestila tudi posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva, so po poročanju STA sporočili z GPU. Korasa je v izjavi potrdil, da je prejel sklep o prepovedi opravljanja dela za čas trajanja postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. "V dokumentu se mi presenetljivo pripisuje kršitev prava pri izvedbi postopka varnostnega preverjanja ob zaposlitvi posameznika pred sklenitvijo delovnega razmerja v policiji," je zapisal. Šlo naj bi za ponarejanja izsledkov varnostne preverke, ki je pogoj za zaposlitev v policiji, a Korasa nepravilnosti zanika. Zoper sklep se bo pritožil, možnost zagovora pa ima 14. julija, je še zapisal, še poroča STA.