Ilija ji je grozil s smrtjo, zato ga je Barbara zabodla naravnost v srce

"Tresel me je in kričal: Ubil te bom, ubil te bom. Če te ne bom imel jaz, te ne bo imel nihče. Ustrašila sem se za svoje življenje," je v torek na koprskem sodišču Barbara Filipčič opisovala zadnje trenutke, preden je z nožem naravnost v srce zabodla svojega partnerja.

Svet24
Avtor: Svet24 / Sijan Pretnar
sobota, 4. 2. 2023, 07:00


barbara
Barbari Filipčič sodijo na Koprskem sodišču.
Sijan Pretnar

Zgodilo se je pred štirimi leti, v noči na kulturni praznik, v podkletenem najemniškem stanovanju bloka v Ulici II. prekomorske brigade v Postojni. Kaznivo dejanje uboja naj bi 40-letna Barbara Filipčič zagrešila tako, da je Ilijo Zvijeraca z nožem, ki je imel najmanj 19,5 centimetra dolgo rezilo, zabodla v prsni koš. Usodni sta bili dve vbodni rani. Prebila je prsno steno osrčnika in sprednjo steno desnega prekata srca, Zvijerac pa je umrl zaradi izkrvavitve v prsno votlino. Po obtožbi, ki jo je na začetku sojenja predstavila državna tožilka Natali Volčič Ivanič, je Postojnčanka zaradi akutne stresne reakcije in intenzivnega čustvovanja ob odvisnostni osebnostni motnji kaznivo dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

"Vsega se ne spomnim, veliko let je minilo," je začela Postojnčanka svoj zagovor, med katerim so jo na trenutke premagale solze. Tisti večer je hčerko peljala k sestri, medtem pa jo je Zvijerac klical in ji pisal sporočila. Ni mu odgovorila. Ko se je vrnila v stanovanje, je šel proti njej in ji grozil, da jo bo ubil. Umaknila se mu je in odšla iz stanovanja. "Šla sem hodit po Postojni," je pojasnila. Upala je, da se bo umiril in zaspal. Ko je videla, da so v stanovanju ugasnjene luči, se je vrnila. A Zvijerac ni spal. Znova je šel proti njej, prosila ga je, naj gre ven. Res je šel. "Ko sem pomivala posodo, pa sem začutila, da je za mano," je povedala. Udaril jo je, tako da je padla, nato jo je začel daviti in tresti. Govoril ji je, da jo bo ubil, da je ne bo imel noben, če je ne bo imel on.

"Nisem mogla več dihati, videla sem le njegove črne oči"

Med davljenjem in tresenjem je z rokami zadaj za hrbtom iskala po pultu nekaj, da bi se ubranila. "Samo branila sem svoje življenje," je povedala med solzami. "Nisem mogla več dihati, videla sem njegove črne oči," je dodala. Kako natanko se je zgodilo, se ne spomni. Nož je nastavila med oba. Povedala je, da je bil blizu nje in da se je nanjo naslanjal. Že v preiskavi je zanikala, da bi z nožem zamahnila proti Zvijeracu, temveč, da je nož le držala v roki.

Ko je vzela nož, je davljenje popustilo, je odgovorila svojemu odvetniku Ivanu Ravbarju. 57-letni Zvijerac je vzel vzglavnik in odejo ter odšel iz stanovanja, obtožena pa je za njim zaklenila vrata. Da je pred vrati stanovanja Zvijerac umrl, so ji povedali reševalci, ki so jo naslednji dan zbudili. Negibnega Zvijeraca je na hodniku pred stanovanjem dopoldne 8. februarja 2019 opazila soseda, z ostalimi stanovalci so poklicali reševalce. Ko so ti obtoženi povedali, da je umrl, ji je bilo grozno. "Padla sem dol," je povedala na sodišču.

Uboj se je zgodil v bloku v Ulici prekomorskih brigad v Postojni.
Uboj se je zgodil v bloku v Ulici prekomorskih brigad v Postojni.
Veronika Rupnik Ženko

Opisovala je, kako se je nasilje njenega partnerja stopnjevalo, še posebej, odkar je izgubil službo. Pogosto je bil pijan, nadziral jo je tudi, ko je bila v gostinskem lokalu v službi. Bil je ljubosumen, zaradi česar sta se velikokrat sprla. Do nje se je grdo obnašal. Skupaj sta živela dve leti. Ko jo je napadel, ga je prosila, naj se gre umirit. Večkrat je prespal v avtu. Davil jo je tudi štiri mesece pred tragičnim dogodkom. Policiji ga je prijavila v letu 2014, ko je dobil prepoved približevanja. Obljubljal ji je, da se bo poboljšal, je obtožena odgovorila na vprašanje, zakaj je bila še z njim.

Bunda prerezana na dveh mestih

Sodnica Polona Veberič, ki vodi petčlanski kazenski senat, je v torek prebrala še nekatere listine v sodnem spisu. Policisti so v stanovanju zasegli več nožev in jih poslali na Nacionalni forenzični laboratorij (NFL), kamor so poslali tudi oblačila Zvijeraca in obtožene. Na bundi, ki jo je imel oblečen pokojni, so našli dve večji prerezanini, ki sta nastali z uporabo navzdol obrnjenega rezila, podobne poškodbe so bile tudi na majicah, ki jih je imel Zvijerac pod bundo. Najverjetneje so nastale z nožem, ki so ga označili s številko 5, na rezilu so bile tudi biološke sledi pokojnega.

Obducent je pri pregledu trupla ugotovil vbodno rano na levi strani prsnega koša. Rana je bila gladkih robov, potekala je vertikalno in je bila dolga 6,5 centimetra, imela pa naj bi dva vbodna kanala. Marca bodo na nadaljevanju sojenja zaslišali tudi izvedenca sodne medicine, ki bo pojasnil, ali je možno, da je do usodnih poškodb prišlo tako, kot je povedala obtožena. Ta je v noči na 8. februar 2019 večkrat klicala na številko 113, a je očitno prehitro prekinila, saj na policiji klicev niso zabeležili. So pa to ugotovili ob pregledu njenega telefona. Klicala je tudi šefa in mu povedala, da ne ve, če bo prišla v službo, saj ni vedela, ali se bodo naslednji dan videle poškodbe in modrice zaradi davljenja.