FOTO: Štiričlanska družina zgrmela 75 metrov v prepad, zgodil se je čudež

Dramatično reševanje štiričlanske družine na severu Kalifornije, in sicer na območju, kjer je ugasnilo že veliko življenj, se je tokrat razpletlo srečno.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
torek, 3. 1. 2023, 18:22


prepad, kalifornija, reševanje
Avtomobil je pristal na kolesih.
San Mateo County Sheriff's Office

Vozilo znamke Tesla, v katerem so se nahajali dve odrasli osebi ter 4-letni deček in 7-letna deklica, je včeraj dopoldne med vožnjo po glavni prometnici vzdolž pacifiške obale zapeljalo z vozišča in zgrmelo približno 75 metrov v prepad. Nesreča se je zgodila na območju južno od San Francisca, in sicer nedaleč od tako imenovanega »hudičevega tobogana,« znanega po številnih prometnih nesrečah, ki se običajno končajo smrtno. Pod cesto namreč zeva globok skalnat prepad.

Kot so pojasnili lokalni gasilci, je vozilo med padcem po skalovju večkrat zavrtelo, nato je končno pristalo na kolesih, in sicer le nekaj metrov od morja. Vsi štirje potniki so nesrečo preživeli. Čeprav je bilo njihovo zdravstveno stanje resno, so bili ob prihodu reševalcev pri zavesti. »Tam pogosto posredujemo zaradi avtomobilov, ki so končali v prepadu, in nikoli ne preživijo. To je bil velik čudež,« je po poročanju tiskovne agencije AP pojasnil poveljnik tamkajšnje gasilske brigade Brian Pottenger. Reševalce in gasilce, ki so se morali do poškodovanih spustiti z vrvno tehniko, so na kraj poklicali očividci nesreče. Že med spustom do razbitin so nekateri gasilci, ki so ostali na cesti, s pomočjo daljnogleda opazili, da se v uničenem avtomobilu nekdo premika. Kar se je sprva zdelo kot operacija, v kateri bodo reševalce na dnu pričakala le še trupla, se je nemudoma sprevrglo v bitko s časom. Četverico ponesrečencev so iz razbitin izvlekli s tehničnim posegom. Najhujše poškodbe sta utrpeli odrasli osebi, ki so ju v bolnišnico prepeljali s helikopterjem. V bolnišnici sta pristala tudi otroka. »Bili so bolj prestrašeni kot poškodovani,« je še dejal Pottenger. Po poročanju britanskega tabloida Daily Mail so bili v nesreči poškodovani člani iste družine.

Otroka so z vrvno tehniko spravili do ceste, od tam pa naprej v bolnišnico. Za odrasla je poskrbel helikopter.
Otroka so z vrvno tehniko spravili do ceste, od tam pa naprej v bolnišnico. Za odrasla je poskrbel helikopter.
San Mateo County Sheriff's Office

Po navedbah policistov na mestu, kjer se je zgodila nesreča, ni varovalne ograje. Dodali so še, da vzroka za nesrečo še ne poznajo, saj da razmere na cesti niso bile slabe. Prve ugotovitve hkrati kažejo, da v času vožnje ni bil vklopljen Teslin avtopilot in da je imel torej oblast nad vozilom človek. »Avtomobil je zapeljal z glavne ceste. Iz kakšnega razloga, tega ne vemo,« je pojasnil policist Mark Andrews.