FOTO in VIDEO: Poplavljale reke, pretile meteorne vode in zemeljski plazovi

Celodnevno nedeljsko deževje ni minilo brez posledic. Najhuje je bilo na severovzhodu države.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
ponedeljek, 15. 5. 2023, 07:13


Pesnica
Deroča reka Pesnica
PGD Formin

Po Sloveniji so poplavljale reke, pretila je meteorna voda, prožili so se zemeljski plazovi, zaradi razmočenega terena se je podrlo precej dreves.

Najhuje na severovzhodu

Največ posredovanj je bilo na območjih občin Maribor, Pesnica, Rače-Fram, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici ter Ptuj; skupaj je bilo aktiviranih 31 gasilskih enot, ki so posredovale na 28 lokacijah.

Na območju omenjenih in še nekaterih občin v severovzhodnem delu države se je sprožilo tudi več zemeljskih plazov. Kot navaja uprava za zaščito in reševanje, je bilo ogroženih nekaj objektov, zasutih pa je tudi nekaj cest. Tako je zaradi plazu zaprta cesta Malečnik-Trčova, zaradi plazu je zaprta cesta Maribor-Pernica v Ložanah. Ogroženo je bilo tudi stanovanjsko poslopje v Kamnici.

Brez elektrike

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je okoli 15.30 na območju Kamnika prišlo do izpada električne energije v delu Podgorja na območju industrijske cone. Brez električne energije je bilo več tovarn, med drugim tudi podjetje, ki vzreja približno 100.000 piščancev. Obveščene so pristojne službe, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Okoli 15. ure je do izpada električne energije prišlo tudi na na območju Lavrice in Škofljice v občini Škofljica. Brez električne energije je bilo 17 transformatorskih postaj in 2051 odjemalcev.

Ni še konec

Ponoči je dež ponehal, ponedeljek pa bo minil v znamenju spremenljive oblačnosti in krajevnih ploh. Padavine bodo v noči na torek znova zajele vso državo. Zaradi napovedanega obilnejšega deževja je Arso za torek za velik del države izdal oranžno vremensko opozorilo.