FOTO in VIDEO: Na Koroškem zaropotala toča, a to ni nič proti temu, kar so doživeli na drugi strani meje

Sloveniji je z izjemo neurja na območju Dravograda in Slovenj Gradca ter dela Štajerske na območju Maribora vreme v ponedeljek prizaneslo, če že ni prizanašala vročina.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
ponedeljek, 20. 6. 2022, 20:39


toča, avstrijska štajerska
Današnja toča v kraju Sankt Pankrazen severozahodno od Gradca.
Facebook / Gabi Riemer

Niso pa ujme prizanesle našim severnim sosedom. Kot poročajo ljubiteljski meteorologi pri portalu Neurje.si, je namreč na območju avstrijske Štajerske in Koroške nastalo nekaj močnih nevihtnih celic, ki so »ponekod prerasle v neurja z dolgotrajnimi nalivi, močnimi sunki vetra in debelo točo.« Eno močnejšo nevihtno celico je po njihovih navedbah »zaneslo tudi na našo stran meje, na območje Dravograda in Slovenj Gradca.«

Da bo zvečer in v prvem delu noči predvsem na severovzhodu možna kakšna močna nevihta z nalivom, močnimi vetrovnimi sunki in tudi točo, so sicer opozorili tudi meteorologi pri Agenciji RS za okolje. Glede na radarsko sliko padavin agencije Arso se je malo po 20. uri iz Avstrije čez mejo in Koroško že premikala nova preteča gmota.  

Sicer pa je debela toča med drugim klestila v krajih Zitoll in Sankt Pankrazen severno od Gradca, čeprav so območje »branili s protitočnimi letali.« Avstrijski tabloid Kronenzeitung medtem poroča, da se v delih Avstrije že od jutra pojavljajo močnejša neurja. Začelo se je na območju Salzburga in Zgornje Avstrije, popoldne pa se je drama preselila na avstrijsko Koroško in Štajersko, pri čemer so beležili tudi silovita neurja z debelo točo. Avstrijski vremenoslovci so samo dopoldne na območju Zgornje Avstrije našteli več kot 10.000 udarov strel.