Še zdaleč ni konec, ponekod lahko zapade tudi do pol metra novega snega!

Po napovedih meteorologov lahko do torka zjutraj večja količina snega zapade na Notranjskem, Kočevskem, ponekod na Dolenjskem in Koroškem ter na širšem območju Pohorja.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
ponedeljek, 23. 1. 2023, 11:24


sneg, sneženje, Koroška
Izdatno pošiljko novega snega so prejeli tudi na Koroškem.
Svet24

Agencija RS za okolje (Arso) je za jugozahodno Slovenijo izdala rdeče opozorilo zaradi zelo močne burje. Kot so pojasnili, bo burja v dopoldanskem času na izpostavljenih mestih še presegala hitrost 140 kilometrov na uro. Dopoldne bo vetrovno tudi v notranjosti Slovenije, čez dan pa bo nato veter nekoliko oslabel.

»Izdali smo rdečo stopnjo ogroženosti za Primorsko, predvsem za Vipavsko dolino, kjer je burja močnejša. Pričakujemo, da bo močna burja s sunki tudi nad 140 kilometrov na uro pihala še danes dopoldne, popoldne pa bo počasi slabela in bo težav manj«, je za STA povedal vremenoslovec Blaž Šter z Arsa. Primorska avtocesta je zaradi močne burje trenutno zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani, zaprt je tudi uvoz Kastelec proti Ljubljani, poroča prometno-informacijski center. Obvoz je po regionalni cesti. Prav tako je zaradi burje med Selom in razcepom Nanos v obe smeri zaprta hitra cesta Nova Gorica - Razdrto. Sunki burje tam celo presegajo hitrost 150 kilometrov na uro.

Rdeče opozorilo agencije Arso.
Rdeče opozorilo agencije Arso.
Arso

Lahko ga zapade do pol metra

Do jutra je sicer največ snega zapadlo na Notranjskem in Dolenjskem, in sicer od 15 do 30 centimetrov. V osrednji in severni Sloveniji je medtem marsikje po nižinah sneg že prešel v dež. Nova pošiljka snega je zapadla tudi v gorah, vendar zaradi močnega vetra tam višine novega snega niso najbolj merodajne, so še izpostavili pri Arsu.

Meteorologi Arsa so ob tem napovedali, da bo do torka zjutraj na Notranjskem, Kočevskem, ponekod na Dolenjskem, Koroškem ter na širšem območju Pohorja zapadlo še od 20 do 50 centimetrov novega snega. Veter bo v višjih legah gradil snežne zamete, ob tem pa lahko pride do vetroloma in tudi snegoloma. Po državi se bo čez dan nadaljevalo sneženje, tudi v notranjosti Slovenije bo danes zelo vetrovno. »Mogoče se bo kje sneg mešal z dežjem, saj v višinah doteka malo toplejši zrak,« je za STA še dejal Šter, ki je dodal, da »kar nekaj snega pričakujemo tudi v višjih delih Gorenjske, v Ljubljanski dolini pa kaže, da bo v glavnem deževalo«.

Zasneženo središče Kočevja.
Zasneženo središče Kočevja.
Bobo