VIDEO in FOTO: Afganistan in Pakistan stresel močan potres, umrlo najmanj 920 ljudi

Podatki o posledicah potresa v Afganistanu so še skopi, po prvih informacijah pa naj bi umrlo več kot 920 ljudi.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
sreda, 22. 6. 2022, 07:53


afganistan, potres
Afganistan je stresel potres magnitude 6,1.
Zajem zaslonske slike

Potres magnitude 6,1 je stresel gosto poseljena območja Afganistana in Pakistana, poroča Evropski mediteranski seizmološki center (EMSC). Žarišče potresa je bilo približno 44 kilometrov od mesta Host na jugovzhodu Afganistana, in sicer na globini približno 51 kilometrov.

"Glede na naše prve informacije je potres povzročil žrtve in škodo, preiskava še poteka," je po poročanju tiskovne agencije Reuters sprva navedel talibanski minister za naravne nesreče Mohammad Nassim Haqqani. Po zadnjih podatkih je umrlo več kot 920 ljudi, še najmanj 600 pa jih je poškodovanih, še poroča Reuters, kjer dodajajo, da se bo število žrtev najverjetneje pe povečalo, saj informacije iz bolj odročnih vasi še prejemajo. "Humanitarne agencije pozivamo, naj žrtvam potresa nemudoma ponudijo pomoč, da bi preprečili humanitarno katastrofo," je po poročanju STA po potresu pozval tiskovni predstavnik afganistanske vlade Bilal Karimi. Oblasti so na najbolj kritične dele poslale helikoptersko pomoč. Tja prevažajo osnovne medicinske pripomočke in hrano, s krajev pa odvažajo poškodovane.

Iz Pakistana, kjer so potres prav tako čutili, o škodi in žrtvah zaenkrat ne poročajo. Tresenje tal je po podatkih EMSC čutilo kar približno 119 milijonov ljudi v Pakistanu, Afganistanu in Indiji. Čutili so ga tako v afganistanski prestolnici Kabul kot pakistanski prestolnici Islamabad. 

Gre sicer za najbolj smrtonosen potres v regiji od leta 2002.