Znano ljubljansko turbofolk zbirališče prišlo na boben

Zaradi finančnih težav dolgoletnega lastnika in najemnika je na prodaj eden od najbolj znanih ljubljanskih lokalov Franci na balanci.

Avtor: Tomaž Modic
četrtek, 5. 7. 2018, 04:00


Necenzurirano prenos
Franci na balanci
Heta

Gre za pivnico, ki se ob koncih tedna prelevi v nočni klub s slovensko, tudi narodno-zabavno glasbo. Že od nekdaj jo obiskujejo gostje vseh starosti iz vse Slovenije. Dvajsetletnico bi morala praznovati decembra prihodnje leto, seveda če bo takrat sploh še odprta.

Gostinski prostori, v katerih deluje Franci na balanci in ki so v Šiški ob športnem parku Ilirija, namreč iščejo novega lastnika. Kupiti jih je mogoč za okoli 450 tisoč evrov.

Toliko zanje zahteva podjetje HETA Asset Resolution, nekdanja lizinška hiša Hypo Leasing, ki je financirala nakup prostorov. Ali se kdo zanima zanje, še ni znano.

"Za nepremičnino, po kateri sprašujete, aktivno iščemo najprimernejše poslovne rešitve in tako uresničujemo naš dolgoročni načrt odprodaje premoženja," so bili skopi s pojasnili.

Franci na balanci
Franci na balanci
Facebook

Že lani zaprli gostilno v Rožni dolini

Dolgoletna lastnika lokala sta, če sklepamo po dostopnih podatkih, zabredla v hude finančne težave.

Lokal Franci na balanci sta že od leta 2009 upravljala Pika Justinek, modna oblikovalka, znana zlasti po oblikovanju moških poslovnih oblek, in njen partner Peter Brumnić.

V tistem času je Justinkova sodelovala tudi pri upravljanju bara Acapulco, ki deluje v neposredni bližini.

Leta 2015 so lastnik lokala Franci na balanci odprl tudi vrata prenovljene Katrce v Rožni dolini.
Leta 2015 so lastnik lokala Franci na balanci odprl tudi vrata prenovljene Katrce v Rožni dolini.
Katrca.si
Poleti 2015 sta s prijateljem, znanim televizijskim voditeljem Petrom Polesom, odprla vrata ene izmed najstarejših gostiln v Ljubljani, na novo preurejene Katrce v Rožni dolini. Gostilno so poimenovali Hiša piva in kulinarike, ob hrani pa veliko stavili na široko ponudbo piva.

Letni vrt, na katerem se je ob odprtju trlo gostov, tudi znanih obrazov, je bil dve leti pozneje prazen. Ker z najemodajalcem niso našli skupnega jezika, najverjetneje zaradi razmeroma visoke najemnine, so gostilno zaprli.

Podjetje, ki je upravljalo gostilno, so konec marca letos poslali v stečaj.

Peter Poles je bil manjšinski lastnik gostilne Hiša piva in kulinarike.
Peter Poles je bil manjšinski lastnik gostilne Hiša piva in kulinarike.
Mediaspeed

Slabše poslovanje in dolgovi

Enaka usoda je v začetku junija doletela podjetje Balanca, lastnika pivnice Franci na balanci.

Začetek stečajnega postopka je zahtevalo podjetje TCK, sestrsko podjetje avstrijske Hete, ki prodaja omenjene poslovne prostore.

Koliko denarja jim dolguje družina Justinek-Brumnić, uradno ni znano.

Za finančne težave bi lahko bilo krivo vse slabše poslovanje pivnice. V letu 2016 so se prihodki od prodaje zmanjšali za 17 odstotkov, na nekaj več kot pol milijona evrov. Ob tem je Balanca tako kot v prejšnjih letih poslovala z manjšim dobičkom.

Toda stečajni upravitelj Gregor Podreberšek je ob prvem poizvedovanju ugotovil, da podjetje Balanca, ki je imelo dalj časa blokirane račune in si nabralo od 50 do 100 tisoč evrov davčnega dolga, že več mesecev ne opravlja nobene gospodarske dejavnosti.

Franci na balanci
Franci na balanci
Nepremičnine.net

Pivnico po novem upravlja mož nekdanje lastnice

Kljub temu Franci na balanci nemoteno deluje naprej.

Na izdanih računih lokala je po novem navedeno podjetje BP7. Njegov direktor je Peter Brumnić, torej mož Pike Justinek, ki ima v zadnjem času velike težave z upniki. Finančni upravi (Furs) dolguje najmanj 15 tisoč evrov. Brumnić včeraj za komentar ni bil dosegljiv.

Uradno je podjetje BP7 v lasti njegovega poslovnega partnerja Primoža Pišota, ki ima tudi sam težave z upniki.

Ali je BP7 namesto Balance prevzel upravljanje prostorov, kdaj se izteče pogodba in ali so s prenosom dejavnosti soglašali v podjetju HETA Asset Resolution, ni znano. "V HETA Asset Resolution konkretnih poslovnih procesov in odločitev ne moremo komentirati, saj spoštujemo osnovna načela dobre prakse," so povedali.

Trgovali z zlatom

Peter Brumnić se je sicer v preteklosti ukvarjal z odkupovanjem zlata. Bil je solastnik in direktor podjetja Trgo zlato, ki je imelo po vsej Sloveniji odprte poslovalnice pod imenom Zlato za evre.

V letih od 2011 do 2013 so ustvarili več kot 22 milijonov evrov prihodkov od prodaje, vendar so nato zašli v velike težave. V letu 2013, ko so cene plemenitih kovin strmoglavile, je Trgo zlato posloval z visoko izgubo, na koncu pa so podjetje prodali Bosancu Enesu Adžamiji.

Trgo zlato je v lanskem letu končal v stečaju, finančni upravi (Furs) pa je ostal dolžan več kot milijon evrov.

Vpleten v afero Zlata mrzlica

Na Hrvaškem se je Brumnić znašel v središču preiskave domnevno fiktivnih poslov z zlatom.

Njega in še štiri slovenske poslovneže naj bi hrvaška davkarija in kriminalisti ujeli pri nečednih poslih v zagrebških podjetjih za trgovanje z zlatom. Prek teh naj bi med drugim prali denar perujskega narkokartela, so poročali hrvaški mediji.

Brumnić je že leta 2015 vse očitke zanikal. Ob tem velja opozoriti, da je maja letos zaprl podjetje Turn8 Limited s sedežem v Londonu. V istem času je bilo izbrisano tudi ciprsko podjetje S.E. Mirabilis Limited, ki je bilo dolgo časa uradni lastnik podjetja Trgo zlato.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net