Na Josipo Lisac se je spravil nogometni menedžer iz Kopra

Znano hrvaško glasbenico je zaradi izvedbe himne na inavguraciji novega hrvaškega predsednika Zorana Milanovića kazensko prijavil športni direktor nogometnega kluba Koper.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 20. 2. 2020, 11:40


Screenshot 2020-02-20 at 11.34.02
Josipa Lisac
youtube/posnetek zaslona

Na Hrvaškem že nekaj dni odmeva kazenska prijava proti legendarni hrvaški glasbenici Josipi Lisac zaradi himne, ki jo je zapela na inavguraciji novega hrvaškega predsednika Zorana Milanovića.

Prijava navaja, da je Josipa Lisac hrvaško himno interpretirala na "žaljiv in prezirljiv način", z "uporabo porogljive artikulacije in tonalitete". S tem naj bi storila kaznivo dejanja škodovanja ugledu Republike Hrvaške. Hrvaška policija je potrdila, da je res prejela prijavo, ki sicer grobo posega v polje svobode govora in umetniškega izražanja.

Portal index.hr pa je danes razkril, da je prijavo vložil Boško Županović. Gre za kontroverznega poslovneža, ki je aktiven tudi v Sloveniji.

Politične vezi športnega direktorja FC Koper

Že od leta 2016 namreč vleče vse niti v nogometnem klubu FC Koper, kjer je uradno športni direktor. Po obdobju notranjih sporov in finančnih manevrov, zaradi katerih je klub skoraj propadel, je FC Koper trenutno v drugi ligi z velikimi možnostmi za uvrstitev v prvi razred slovenskega klubskega nogometa. Predsednik kluba je Ante Guberac, lastnik gradbenega podjetja Grafist in vrsto let tesen sodelavec nekdanjega župana Kopra Borisa Popoviča.

"Ne želim medijske pozornosti. Prijavo sem vložil kot pravnik in državljan. Takšna izvedba himne je norčevanje, ki ne pritiče nobenemu dogodku, še najmanj inavguraciji novega predsednika," je za Index.hr dejal Županović. 

Hrvaški mediji so ga v preteklosti povezovali z vladarjem hrvaškega nogometa Zdravko Mamićem, ki je trenutno na begu pred roko pravice v Hercegovini. Mamić je bil velik podpornik in financer kampanje zdaj že nekdanje predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kar daje Županovićevi prijavi tudi politično razsežnost.

Je bil nekoč tajni policijski sodelavec?

V nogometnem svetu je Županović najbolj znan kot pravni zastopnik nekdanjega nogometnega reprezentanta Vedrana Ćorluke, ki v zadnjih letih igra za moskovsko Lokomotivo. Na Hrvaškem je zastopnik več podjetij, ki se ukvarjajo s prodajo avtomobilov, trgovino in drugimi dejavnostmi. 

V hrvaških medijih je bilo v zadnjih dvajsetih letih mogoče zaslediti več zgodb o njegovih domnevno spornih poslovnih aktivnostih. Ukvarjal naj bi se s posojanjem denarja po oderuških obrestih, predvsem na območju Istre. Na spletu so nastale pravcate skupnosti domnevno opeharjenih strank.

Ob prelomu stoletja je imel pomembno vlogo v veliki hrvaški aferi o podkupovanju v pravosodju, kjer je bil najprej priča, nato pa postal osumljenec. Pred preiskovalnim sodnikom je zatrjeval, da je denar različnim uslužbencem sodišč nosil po dogovoru s tožilstvom, s katerim naj bi se v zameno dogovoril za opustitev obtožb. To je skušal podkrepiti tudi z nekaterimi podrobnostmi iz preiskave, ki jih je navrgel na zaslišanju. Na sodišču v Bujah je bil Županović obsojen na leto in pol zaporne kazni zaradi ponarejanja listin. Leta 2001 je prost izhod za vikend izkoristil za beg v Slovenijo. Za njim je bila izdana tiralica, Županović pa je na novinarski konferenci ponovno zatrjeval, da je bil ves čas tajni policijski sodelavec.