Vikend zaporov ni več

Obsojencem na tako imenovani vikend zapor med epidemijo ne bo več treba koncev tedna preživljati za rešetkami. Katere ukrepe bo še sprejela vlada na področju zaporov?

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
sreda, 18. 3. 2020, 16:35


Zapor Dob
Iz zaporov so začeli izpuščati prve obsojence. Prvi na vrsti so tisti, ki prestajajo kazen vikend zapora.
Bobo

Direktorji slovenskih zaporov so zaradi preprečevanja okužbe s koronavirusom COVID-19 začeli podpisovati prva dovoljenja obsojencem za prekinitev prestajanja zaporne kazni.

Do zdaj je bilo izdanih 27 takšnih dovoljenj, so za necenzurirano.si povedali na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS). Gre za osebe, ki zaporno kazen prestajajo ob koncu tedna oziroma s tako imenovanim vikend zaporom. Ker se virus po ocenah strokovnjakov že nenadzorovano širi med prebivalstvom, bi z vsakim njihovim vračanjem v zavode za prestajanje kazni tvegali prenos okužbe na druge zapornike.

Zavodi za prestajanje kazni zapora so na izrednem kolegiju 9. marca prejeli usmeritve, da vsem, ki prestajajo vikend zapor in izpolnjujejo pogoje za izpust, prekinejo prestajanje kazni. Njihovo število se je v dobrem tednu dni zmanjšalo z 38 na 11, so nam pojasnili v upravi, ki jo vodi Bojan Majcen.

Začasna prostost za del zapornikov?

Odločitev je bila pričakovana. Razmere v slovenskih zaporih so z izbruhom novega koronavirusa postale kritične. V že pregovorno prenatrpanih zaporih ni prostora, da bi izolirali potencialno okužene. Poleg tega je pravosodnih policistov premalo in nimajo dovolj zaščitne opreme.

Še večji problem so predstavljali prihodi obiskovalcev, tudi iz tujine. Zato je URSIKS v petek do nadaljnjega prepovedal vse obiske v zaporih. "Zavedamo se, da ukrep posega v pravico, vendar želimo, da tako zaprte osebe kot obiskovalci sprejmejo ukrep v dobro trenutne situacije in omejitve širjenja koronavirusa," so utemeljili.

Razmere v slovenskih zaporih so z izbruhom novega koronavirusa postale kritične.
Razmere v slovenskih zaporih so z izbruhom novega koronavirusa postale kritične.
Nataša Juhnov

Po tem, ko naj bi se pri pazniku v ljubljanskem zaporu pojavil sum na koronavirus, pa so posegli po bolj rigoroznem ukrepu. Vlada je državnemu zboru predlagala možnost enomesečne prekinitve prestajanja zaporne kazni za obsojence.

Poslanci bodo tako že v naslednjih dneh odločali o spremembah zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, po katerih bi lahko začasno izpustili obsojence, pri katerih ni varnostnega zadržka. "Zagotovo bo uveljavitev zakona prinesla spremembo, ki je ob prenapolnjenosti Zavodov v dani situaciji nujno potrebna in smiselna," so pojasnili na URSIKS.

Zgodnejši predčasni odpust

Predviden je tudi zgodnejši predčasni odpust, namesto treh bi lahko obsojence izpuščali že šest mesecev pred iztekom kazni. Direktor posameznega zavoda ima po tem, ko dobi mnenje strokovnih delavcev, pravico predčasno odpustiti obsojenca, ki se ustrezno obnaša, si prizadeva pri delu in se aktivno udeležuje drugih koristnih dejavnosti ter je prestal dve tretjini kazni.

Predlog zakona predvideva tudi prekinitev postopkov v zvezi s pozivom obsojenca na prestajanje zaporne kazni. Direktor zavoda bi imel tudi možnost premestiti obsojenca iz enega v drug zavod ali v oddelek drugega zavoda.

Na URSIKS so poudarili, da so za preprečevanje okužb z novim koronavirusom sprejeli potrebna navodila o preventivnih ukrepih in protokole ravnanja.

Na vse lokacije, s katerimi upravljajo, so dobavili dodatno zaščitno opremo, kolikor so jo v danih razmerah lahko kupili od dobaviteljev. Vsega skupaj gre za 35.000 rokavic, 1110 litrov razkužila, 104 antiseptična mila, 3350 kirurških troslojnih mask, 70 zaščitnih plaščev, 12 zaščitnih očal, 365 zaščitnih mask z ogljem in 290 zaščitnih kombinezonov s kapuco. V tem tednu bo dobavljenih še 300 zaščitnih očal in 400 zaščitnih oblačil.

Slovenski zapori so že dalj časa prenatrpani. Vir podatkov: URSIKS.
Slovenski zapori so že dalj časa prenatrpani. Vir podatkov: URSIKS.
necenzurirano.si

163 zapornikov preveč

V slovenskih zaporih je trenutno 1446 oseb, od tega skoraj 600 na Dobu, kažejo podatki izpred devetih dni. Gre za eno najvišjih številk v zgodovini, pri čemer število zaprtih oseb za kar 163 oziroma 12 odstotkov presega kapacitete.

Kljub temu na URSIKS vsako leto ugotavljajo, da so v okviru objektivnih možnosti ustrezno organizirani in obvladujejo razmere. "Kljub nezadostnemu številu in veliki obremenjenosti zaposlenih vse svoje naloge izvajamo tekoče. Varnostna situacija v zaporih je stabilna, uporov in drugih ekscesov večjih razsežnosti ni," so poudarili.