Kriminalisti preiskujejo državnega podeljevalca dovolilnic za ribolov

Zaradi suma gospodarskega kriminala celjski, ljubljanski in mariborski policisti danes na javnem zavodu za ribištvo in drugih lokacijah  po državi opravljajo 31 preiskovalnih dejanj. Tri osebe so pridržali. Ali je med njimi tudi direktor zavoda Dejan Pehar, ki je na položaju od leta 2007, ni jasno, saj ima izklopljen telefon.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 4. 12. 2018, 12:09


Necenzurirano prenos
ribolov
/

Zavod za ribištvo Slovenije naj bi bil ob več kot 300 tisoč evrov. Na kakšen način, ni jasno. Policija je sporočila le, da je zaposleni s šestimi pomočniki na različne načine zavodu povzročil tolikšno premoženjsko škodo.

Po naših informacijah je več zaposlenih na zavodu osumljenih, da so prek različnih poslov sredstva zavoda črpali v korist zunanjih pravnih in fizičnih oseb. Na stroške zavoda naj bi izvajali analize in raziskave, ki so jih nato prek zunanjega podjetja prodajali različnim strankam in si razdelili denar.

Ministrica seznanjena s preiskavo

S preiskavami na zavodu za ribištvo je seznanjena tudi ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, so potrdili na ministrstvu. "O vsebini preiskave jo je seznanil predsednik sveta zavoda (zaposleni na ministrstvu Matej Zagorc, op.p.). Podrobnosti o preiskavi v tem trenutku niso znane, zato vam kaj več v zvezi s tem ne moremo povedati," so pojasnili.

Na zavodu danes ni mogoče priklicati nobenega od ključnih zaposlenih.

Kriminalisti preiskujejo osem kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Pri 18 hišnih preiskavah na območju Policijskih uprav Celje, Ljubljana in Maribor, sedmih osebnih preiskavah ter šestih zasegih listin in drugih predmetov po odredbi sodišča sodeluje 48 preiskovalcev.

Zajetna denarna sredstva na računu

Zavod, ki ga je ustanovila vlada, je pristojen za izdajo dovolilnic za ribolov na slovenskih rekah. V letošnjem letu so prodali 1200 dovolilnic od maksimalno dovoljene količine 2500. Cena dnevne dovolilnice je precej visoka in se giblje od 70 do 250 evrov. Večina ribičev prihaja iz Francije, Anglije, Italije in Skandinavije.

ribolov
ribolov
posnetek zaslona

V svetu zavoda za ribištvo med drugim sedita predstavnik kmetijskega ministrstva Matej Zagorc, ki vodi sektor za lovstvo in ribištvo v istoimenskem direktoratu, in Miroslav Žaberl, predsednik Ribiške zveze Slovenije.

Zavod za ribištvo Slovenije opravlja dejavnosti javne službe na področju sladkovodnega in morskega ribištva. Poleg tega izvaja tudi tržne dejavnosti s področja športno-rekreativnega ribolova in gojitve rib, ter različne raziskovalne in strokovne naloge s področja ribiške biologije.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net