Janša že prvo noč prevzel represivni aparat države

Med epidemijo COVID-19 si je Janez Janša že v prvih urah nove vlade podredil varnostno-represivni aparat države. Kdo so njegovi izbranci za ključne položaje?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 16. 3. 2020, 05:55


vlada
Maske nove vlade Janeza Janše so hitro padle.
Vlada RS

Začelo se je z maskami. Na prvi seji vlade Janeza Janše so vsi navzoči, od predsednika do ministrov in drugega osebja, imeli na obrazih zaščitne maske. Hitro se je izkazalo, da je šlo za piarovski trik. Člani Janševe vlade so si namreč maske, ki jih v slovenskih bolnišnicah kronično primanjkuje, nadeli le za fotografiranje. 

Tudi sicer so maske hitro padle - v vseh pomenih. Vlada je na prvi seji vsaj toliko pozornosti kot COVID-19 namenila kadrovanju. Janši je uspelo že v prvi noči prevzeti domala celoten varnostno-represivni aparat države. Njegova vlada je kot prva v zgodovini na uvodni seji odstavila šefe policije, vojske in obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo (OVS):

-        Tatjano Bobnar je na čelu policije začasno zamenjala z Antonom Travnerjem

-        razrešila je načelnico generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc. Kdo jo bo nasledil, še ni znano.

-       direktorja Obveščevalno varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo Dejana Matijeviča pa je zamenjala z Andrejem Osolnikom.

Za Antonom Travnerjem je kariera v policiji, v kateri se mu nikoli ni uspelo prebiti do najvišjih položajev.
Za Antonom Travnerjem je kariera v policiji, v kateri se mu nikoli ni uspelo prebiti do najvišjih položajev.
DZ/Matija Sušnik

Napad SDS na policijo je uspel

Tako silovit poseg v varnostno-represivni aparat v resnici ni presenečenje, četudi ga je izpeljala v trenutku, ko se država spopada z epidemijo, v boju proti njej pa bosta imeli pomembni vlogi tako policija kot vojska. Tatjana Bobnar je namreč tista generalna direktorica policije, ki so jo 18. februarja nenapovedano obiskali trije poslanci parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs). Vodil jih je Žan Mahnič (SDS). Od Bobnarjeve je  - povsem mimo pristojnosti komisije - zahteval tudi informacije o preiskavi financiranja SDS, ki jo je NPU začel marca 2018

Med pogovorom je Mahnič Bobnarjevi zažugal, naj "pomisli na svojo prihodnost". Slab mesec dni pozneje je Bobnarjeva že preteklost. 

Vsi ključni igralci napada SDS na policijo so tako danes že na pomembnih položajih v vladi. Janša je premier. Žan Mahnič, karierni politik, ki od svojega 24. leta sedi v parlamentu, je državni sekretar za nacionalno varnost. Nikoli v življenju ni nosil uniforme, če odštejemo lovsko. Zvonko Černač, drugi poslanec SDS, ki je februarja obiskal policijo, je minister za razvoj in kohezijo. 

Komisija pod vodstvom poslanca SDS Žana Mahniča je pri nadzoru od policije zahtevala operativne podatke iz preiskave financiranja medijev SDS.
Komisija pod vodstvom poslanca SDS Žana Mahniča je pri nadzoru od policije zahtevala operativne podatke iz preiskave financiranja medijev SDS.
STA

Klical tožilce na zagovor, zdaj bo skrbel za nacionalno varnost 

Bobnarjeva, karierna policistka, je javno poudarjala, da politiki ne bo dovolila vstopa v policijo. Ni skrivnost, da je bila v zadnjih mesecih v hladnih odnosih z donedavnim notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem (LMŠ). 

Vprašanje pa je, kako bo to uspelo njenemu začasnemu nasledniku Antonu Travnerju, sicer nekdanjemu članu Državljanske liste Gregorja Viranta (več o Travnerju pišemo v okvirju). Janša je namreč na ključne položaje v varnostno-represivnem aparatu postavil ljudi, ki so bili v zadnjih letih kritični do dela policije in "krivosodja". 

Mahnič, novi državni sekretar za nacionalno varnost, je v parlamentu predsedoval preiskovalni komisiji, ki je želela zasliševati sodnike in tožilce o konkretnih zadevah, povezanih s Francem Kanglerjem. Ustavno sodišče je začasno zaustavilo njeno delo v delu, ki se nanaša na državne tožilce. "Mafija je zaščitila mafijo," je to novembra lani komentiral Mahnič in dodal: "Imamo očitno policijsko državo, pravosodje brez nadzora in nekatere ustavne sodnike, ki ščitijo svoje kolege. Kot da bi gledal kakšen film o mafiji."

Isti Kangler je danes novi državni sekretar za ministrstvu za notranje zadeve. "Gre za človeka, ki je na lastni koži izkusil, kaj pomeni politično preiskovati ljudi," je njegovo imenovanje utemeljil novi minister Aleš Hojs

Aleš Hojs je bil do zdaj direktor Nova24TV, medija SDS.
Aleš Hojs je bil do zdaj direktor Nova24TV, medija SDS.
STA

Vsi kadri Nova24TV 

Čeprav je Hojs zatrdil, da se v delo policije ne bo vtikal, velja spomniti, da gre za politika, ki je leta 2018 na družbenem omrežju twitter zapisal, da "sta policija, tožilstvo in sodstvo v rokah globoke države". Nekaj mesecev pred tem je policijo pozval, "naj naredi red v svojih vrstah". 

Hojs je bil do zdaj direktor Nova24TV, ki je od madžarskih podjetij iz kroga Viktorja Orbana od leta 2017 prejela za več kot dva milijona evrov kapitala in denarja za oglaševanje. Vprašati se gre, kdo na policiji bo po novem še verjel, da bi morala policija prednostno odkrivati morebitne sume kaznivih dejanj pri nakazilih z Madžarske. 

Ob Hojsu imata namreč visoka položaja v novi vladi še dva člana upravnega odbora Nova24TV. Božo Predalič je generalni sekretar vlade, Vinko Gorenak pa državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Peter Šuhel, vodja kabineta Janeza Janše, je bil pred časom občasni pisec spletne strani Nova24TV. Miro Petek, kolumnist Demokracije, strankarskega glasila SDS v večinski madžarski lasti, je šef vladnega urada za informiranje. 

/
/
necenzurirano.si

Policijo prevzema nekdanji član Virantove liste

Za Antonom Travnerjem, novim začasnim direktorjem policije, je kariera v policiji, v kateri se mu nikoli ni uspelo prebiti do najvišjih položajev. 

V času levosredinskih vlad, Ropove in Pahorjeve, se je dvakrat neuspešno potegoval za vodenje policije. Vodil je sektorja za mednarodno sodelovanje ter državno mejo in tujce. Leta 2005, ko je ministrstvo za notranje zadeve vodil Dragutin Mate (SDS), je bil Travner član komisije za organizacijske spremembe v policiji. Pred tem je kratek čas vodil kabinet ministra za promet Marka Pavlihe.

Notranje ministrstvo ga je tik pred volitvami leta 2008 skupaj s Stanislavom Venigerjem, poznejšim direktorjem policije v drugi Janševi vladi, kot strokovnjaka napotilo na delo v Ženevski center za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF). Pozneje je notranja revizija ugotovila, da je bila napotitev nezakonita. Travner in Veniger ne ne bi smela dobivati ne pribitkov na plačo javnih uslužbencev za delo v tujini, saj sta službovala v Ljubljani. 

Anton Travner, ki je zadnja leta vodil slovensko podružnico DCAF, je nekdanji član in kandidat Državljanske liste Gregorja Viranta na državnozborskih in lokalnih volitvah. V imenu stranke je v letih 2013 in 2014 sedel v akreditacijski komisiji Slovenske odškodninske družbe (SOD), ki je imela pomembno vlogo pri kadrovanju nadzornikov v državna podjetja. V tistem času je moč pridobivalo omrežje rotarijancev, iz katerega prihaja tudi Travner, nekdanji predsednik Rotary Cluba iz Žalca.

Novi direktor OVS: stari znanec iz Depale vasi

Medtem ko Janševa vlada na presenečenje mnogih še ni zamenjala direktorja Sove Rajka Kozmelja, je poln mandat na čelu OVS dobil Andrej Osolnik. O njem v širši javnosti ni veliko znanega. V vojski deluje že od zgodnjih devetdesetih let, sodeloval pa je tudi v dogajanjih okrog Depale vasi. 

Gre za afero, zaradi katere je moral Janez Janša leta 1994 zapustiti položaj ministra za obrambo v vladi Janeza Drnovška. Sprožila jo je aretacija domnevnega tajnega policijskega sodelavca Milana Smolnikarja, ki so jo izpeljali štirje pripadniki specialne brigade Moris in varnostno-obveščevalne službe ministrstva za obrambo (VOMO). Posebna komisija, ki jo je imenovala Drnovškova vlada, je ugotovila, da so prekoračili pooblastila in da je šlo v tem primeru za vojaški poseg v civilno sfero. 

Osolnik je bil tedaj vojaški policist, ki je na prizorišče aretacije prispel pozneje – kot član intervencijske skupine, ki je Smolnikarja odpeljala v prostore VOMO. 

Na sojenju proti četverici iz Depale vasi (Darku Njavru, Robertu Suhadolniku, Simonu Krejanu in Andreju Podbregarju) je Osolnik pričal v prid obdolženim. Aretacija, v kateri je Smolnikar dobil telesne poškodbe, se mu ni zdela "nič posebnega". "Smolnikar je bil malo ranjen, čeprav je bil na fotografijah v časopisih v naslednjih dnevih neverjetno 'obvezan' glede na poškodbe," je dejal Osolnik, ki prav tako ni videl krvi na Smolnikarjevem obrazu. 

Kdo v parlament namesto Mahniča

Odhod Žana Mahniča v kabinet predsednika vlade odpira vprašanje, kdo ga bo zamenjal v poslanskih klopeh. Po uradnih izidih bi ga moral zamenjati Jure Ferjan, 26-letni nekdanji novinar in voditelj Nova24TV, a je v vmesnem času padel v nemilost SDS. Stranka ga je razrešila s položaja predsednika odbora v Tržiču, ker je šel v koalicijo z županom Borutom Sajovicem, ki ga je imenoval za podžupana. Če bo Ferjan zavrnil poslansko mesto, bo v parlament prišla Patricija Šulin, nekdanja evropska poslanka SDS.

Preberite še:

Rekonstrukcija afere "prisluškovanje"

Bo Černač na policiji iskal Titove slike?

Finančni tokovi razkrivajo: Orbanov denar v Slovenijo in Makedonijo

Denar Orbanovih podjetij prišel tudi na strankarski račun SDS

Janša 3.0 bo v vladi močan kot še nikoli