Hude obtožbe Šarčeve vlade na račun slabe banke

Kot smo napovedali minuli teden, je vlada zaradi ugotovljenih nepravilnosti v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) potegnila prve kadrovske poteze.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 6. 12. 2018, 12:35


Necenzurirano prenos
Miha Juhart
STA

Prvi je odšel Miha Juhart, predsednik upravnega odbora DUTB, ki je bil po besedah ministra za finance Andreja Bertonclja najbolj odgovoren za nepravilnosti pri prodaji zemljišč v Logatcu, saj je bil pristojen za koordinacijo med izvršnimi in neizvršnimi direktorji.

"Dr. Miha Juhart o razlogih za odpoklic z mesta predsednika upravnega odbora DUTB uradno še ni seznanjen, zato svojega odpoklica zaenkrat ne more komentirati," so sporočili z DUTB.

V prihodnjih tednih bo jasno, ali bodo zaradi te afere neizvršni direktorji zahtevali tudi odgovornost glavnega izvršnega direktorja Imreja Balogha.

To so ugotovljene nepravilnosti

Vlada ugotavlja, da je kljub podanemu odzivu upravnega odbora DUTB na izsledke forenzične preiskave še vedno evidentno, da je pri prodaji nepremičnine prišlo do vrste nepravilnosti.

Gre zlasti za neskladnosti z internimi akti DUTB in veljavno zakonodajo ter neustrezno delovanje notranjih mehanizmov kontrol, kar je privedlo do oškodovanja premoženja DUTB pri izvedbi tega posla. Po mnenju vlade je evidentno, da niso bili spoštovani interni akti  DUTB ter veljavna zakonodaja, kar je mogoče povezati z namenom, da se oškoduje vrednost premoženja DUTB.

KLI Logatec
KLI Logatec
STA
Po mnenju vlade je očitno, da je upravni odbor DUTB ministrstvu za finance prikrival ugotovljene nepravilnosti ni zagotovil pravočasnega celovitega poročanja, kakor tudi ne celovitega odziva na izsledke forenzične preiskave. Očitno je tudi, da upravni odbor ni pravočasno ukrepal glede na ugotovljene nepravilnosti.

Omenjene ugotovitve kažejo, da v delovanju DUTB obstajajo resne pomanjkljivosti, ki preprečujejo učinkovito delovanje DUTB in maksimiziranje vrednosti prevzetih sredstev pri njihovi prodaji.

Vlada je kot skupščina DUTB ugotovila, da pri neizvršnemu direktorju DUTB Mihi Juhartu, kot predsedujočemu upravnemu odboru DUTB, ki vodi in usmerja njegovo delo in predstavlja upravni odbor v razmerju do izvršnih direktorjev DUTB, obstajajo razlogi za predčasni odpoklic.

Vlada kot skupščina DUTB je s sklepom upravnemu odboru DUTB tudi naložila, da nemudoma izvede ukrepe za zagotovitev skladnega, učinkovitega, gospodarnega in preglednega poslovanja DUTB, vključno z ugotavljanjem odgovornosti vpletenih.

Po naših podatkih bodo na DUTB na podlagi poročila sproženi tudi nekateri disciplinski postopki, med drugim proti Andreju Lazarju, direktorju upravljanja nepremičnin.

Namesto Juharta imenovan Tomaž Besek

Namesto Juharta je vlada imenovala Tomaža Beska, podjetnika iz Kamnika. Besek, ki bo že jutri začel delati, je v precej dobrih odnosih tako z LMŠ kot s Socialnimi demokrati.

Upravni odbor bo od zdaj tričlanski, vlada pa bo v kratkem imenovala še četrtega člana, kar je v pristojnosti ministrstva za gospodarstvo.

O odgovornosti vodilnih na slabi banki je vlada Marjana Šarca razpravljala dva meseca po tem, ko smo razkrili ozadje spornega posla DUTB z zemljiščem nekdanje tovarne KLI Logatec.

Tomaž Besek, novi predsednik upravnega odbora DUTB
Tomaž Besek, novi predsednik upravnega odbora DUTB
LinkedIn
Minister za finance Andrej Bertoncelj je vladi predstavil ugotovitve revizije tega posla, ki jo je opravila mednarodna hiša Ernst & Young. Te so po naših informacijah zelo obremenjujoče za DUTB. Revizorji naj bi pri prodaji zemljišča v Logatcu, ki jo že nekaj časa preiskujejo tudi kriminalisti, našli več primerov malomarnosti in opustitve dolžnih ravnanj. Pod lupo naj bi revizorji vzeli tudi nekatere druge nepremičninske posle DUTB.

V vladnih sobanah kot prvoodgovornega za stanje v DUTB vidijo Miho Juharta, ki zadnji dve leti vodi upravni odbor institucije, s katero se vlada Marjana Šarca do zdaj še ni ukvarjala. Juhart, profesor z ljubljanske pravne fakultete, je bil na položaj imenovan v času ministrice za finance Mateje Vraničar Erman. Šarčeva vlada jo je prejšnji mesec razrešila s položaja državne sekretarke.

Mešanje kart vpliva na DUTB

Miha Juhart je na DUTB prišel v začetku lanskega leta, torej v času vlade Mira Cerarja. Na položaj predsednika upravnega odbora ga je imenovala po odstopu Marka Simonetija, ki ga je za DUTB izbral nekdanji minister za finance Dušan Mramor

Simoneti je zaupanje Cerarjeve vlade uradno izgubil zaradi razkritja, da je vodilnim na DUTB pomagal iskati obvode tako imenovanega Lahovnikovega zakona, ki omejuje plače v državnih podjetij. Po nekaterih informacijah mu je del vlade zameril tudi podelitev novega mandata glavnega izvršnega direktorja Imreja Balogha.

Kljub temu je Simoneti, kot trdijo naši viri, ohranil svoj vpliv v DUTB, in to prav prek Juharta. V času, ko je bil Mramor drugi človek Cerarjeve vlade, je bil Juhart imenovan tudi za predsednika nadzornega sveta Darsa. Zamenjava Juharta in odstop še enega neizvršnega direktorja Juana Barba Silvele bosta tako brez dvoma krepko premešala karte v vrhu DUTB.

Karmen Dietner v nadzorni svet SDH

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da državnemu zboru za članico nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), krovnega upravljavca državnega premoženja, predlaga Karmen Dietner, članico uprave Pokojninske družbe A. 

Dietnerjeva prihaja na položaj, ki ga je z odhodom v upravo SDH že spomladi izpraznil Andrej Bertoncelj, zdaj minister za finance v vladi Marjana Šarca.

Karmen Dietner, predsednica nadzornega sveta SDH
Karmen Dietner, predsednica nadzornega sveta SDH
STA
V nadzornem svetu SDH že od prej sedijo Damjan Belič (predsednik), Duško Kos, Igor Kržan in Janez Vipotnik. Vsi so bili imenovani še v času prejšnje vlade Mira Cerarja.

Že pred tem je nadzorni svet SDH imenoval dva nova člana uprave. To sta postala Andrej Božič (prihaja iz kvote LMŠ), nekdanji direktor Steklarne Hrastnik, in Boštjan Koler (SD), nekdanji likvidator zloglasne SIB banke, ki jo je morala po odredbi centralne banke pred stečajem reševati Nova Ljubljanska banka (NLB). V upravi sta se pridružila predsednici Lidii Glavini (imenovana v kvoti SMC).

Članek prvotno objavljen na strani siol.net