Dokaz: Nova24TV širila lažne novice o koronavirusu

Na Nova24TV so izbruh koronavirusa v Sloveniji "razkrili" že, ko je bil prvi oboleli še na počitnicah v Maroku.

Avtor: Vesna Vuković / Primož Cirman
četrtek, 5. 3. 2020, 13:11


Nova24 TV 13.58 1
Nova24TV je 25. februarja objavila članek in ga kljub opozorilom pristojnih ni umaknila. Šlo je za klasično širjenje lažnih novic z izrazito političnim interesom.
posnetek zaslona

Prejšnji torek je Nova24TV objavila novico, da so na UKC Ljubljana potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji. Na ministrstvu za zdravje so novico še isti dan zanikali. Toda na Nova24TV so vztrajali pri svojem. 

Še več, iz "virov blizu UKC Ljubljana" so izvedeli, da so tam potrdili prvi primer okužbe v Sloveniji, "vendar tega javno še niso obelodanili". Prevedeno: na UKC Ljubljana naj bi pojav virusa pri nas skušali prikriti. Na objavo so takoj reagirali tudi novinarji nekaterih ostalih medijskih hiš, ki so jo začeli preverjati pri pristojnih institucijah.

Neuradno informacijo smo nekaj ur pred objavo na Nova24TV pri pristojnih preverjali tudi sami. A se je izkazala za neresnično in je nismo objavili.

/
/
posnetek zaslona

Oboleli še v Maroku, ko je Nova24 že širila paniko

Objava na Nova24TV je bila tipični primer lažne novice. To potrjujejo uradne informacije, ki so jih danes razkrili na ministrstvu za zdravje in nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Prvi pojav koronavirusa v Sloveniji so v UKC Ljubljana potrdili včeraj, 4. marca. Z njim se je okužil bolnik, ki se je v Slovenijo prek Italije vračal iz Maroka. Iz te severnoafriške države se je vrnil z letalom v popoldanskih urah sobote, 29. februarja. Pristal je na beneškem letališču, kjer pri kontrolah očitno niso zaznali povišane temperature ali drugih bolezenskih znakov.

Če bi verjeli Nova24TV, so torej v UKC Ljubljana koronavirus potrdili že štiri dni, preden se je okuženi bolnik odpravil na letalo v Maroku. To seveda niti teoretično ni mogoče. Morda so imeli v Nova24TV v mislih koga od drugih pacientov, ki so jih konec februarja testirali v UKC Ljubljana. Toda nihče izmed njih po uradnih podatkih ni obolel za koronavirusom. Razen če v današnjem času res kdo verjame, da bi v UKC Ljubljana v tako resnih razmerah kar devet dni prikrivali to informacijo.

"Potrebujemo cepivo proti dezinformacijam"

Koronavirus je prva globalna epidemija v obdobju največjega števila informacijskih kanalov v človeški zgodovini. To povečuje tveganja za širjenje lažnih novic v času, ko so ljudje zanje še posebej dovzetni. Po dobrem mesecu dni spremljanja novic o virusu, njegovem širjenju in mestih-karantenah na Kitajskem so zaskrbljeni zase in za svoje bližnje. Avtorji lažnih novic zato ciljajo ravno na te čute. 

Gre za težavo, pred katero svari tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V zadnjih tednih smo lahko v svetovnih medijih brali "novice", da je koronavirus biološko orožje, da je zahteval že več kot 100.000 žrtev, da ga je možno preprečiti z mazanjem sezamovega olja po hrbtu ... 

Prav zato je WHO že v začetku januarja začela s projektom EPI-WIN, ki je namenjen boju proti lažnim novicam. "Kar potrebujemo, je cepivo proti dezinformacijam," je takrat dejal Mike Ryan, eden vodilnih uslužbencev WHO. Organizacija v zadnjem mesecu intenzivno komunicira z nekaterimi največjimi svetovnimi delodajalci, mediji, vladami ... 

Že dan prej so bile na naslovnicah novice o bolnikih s sumom na koronavirus tako v drugem kot tretjem največjem mestu v državi.
Že dan prej so bile na naslovnicah novice o bolnikih s sumom na koronavirus tako v drugem kot tretjem največjem mestu v državi.
posnetek zaslona

/
/
posnetek zaslona

Lažne novice s političnim motivom

Raziskovalci z ameriškega Massachusetts Institute of Technology (MIT) so že leta 2018 ugotovili, da se lažne novice po družabnih omrežjih širijo hitreje, ker sprožajo močnejša čustva: strah, gnus, šok ... Vse to njihovi avtorji počnejo z jasnimi cilji. 

Pri Nova24TV so ga na koncu prej omenjenega članka razkrili kar sami. "Ob tem je potrebno izpostaviti še pozive ministrstva za zdravje, naj ljudje ne nasedajo tako imenovanim 'lažnim novicam', ki naj bi se širile v zvezi z informacijami o koronavirusu. Kaj takega je možno zgolj in samo zahvaljujoč nepripravljenosti in neodzivnosti državnih institucij, da bi se same spopadle s krizo, ki je zajela državo po zaslugi brezbrižne vlade," so zapisali. 

Šlo je torej za lažno novico z izrazitim političnim interesom. In kot tako bi veljalo presojati vsako nadaljnjo objavo Nova24TV o koronavirusu.