Nov udarec za graditelja drugega tira

Državno podjetje za gradnjo drugega tira Divača-Koper je kršilo zakon o javnem naročanju, je ugotovila državna revizijska komisija.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
ponedeljek, 17. 2. 2020, 14:26


Necenzurirano prenos
Dušan Zorko, prvi mož podjetja 2TDK
STA

Državna revizijska komisija je ugodila zahtevku konzorcija, ki ga vodi podjetje Markomark Nival, za revizijo razpisa za gradnjo viadukta Glinščica na drugem tiru Divača-Koper. Razveljavila je odločitev državnega podjetja 2TDK, da vse prejete ponudbe na razpisu zavrne kot nedopustne in javnega naročila ne odda. S to odločitvijo je 2TDK po ugotovitvah državnih revizorjev kršil zakon o javnih naročilih, saj bi moral zmagovitega ponudnika pozvati k zamenjavi podizvajalca, česar pa ni storil. 

"V konzorciju izražamo zadovoljstvo nad odločitvijo državne revizijske komisije, ki je ugodila našemu zahtevku za revizijo razpisa za gradnjo viadukta Glinščica na železniški progi Divača-Koper. Tako je razveljavila odločitev družbe 2TDK, ki je 6. avgusta lani vse prejete ponudbe zavrnila kot nedopustne in odločila, da javnega naročila ne odda," so sporočili iz podjetja Markomark Nival. 

Razpis za Glinščico so razveljavili, s čimer so šli na roko konzorciju treh velikih domačih gradbincev (Kolektor CPG, Riko in SGP Pomgrad).
Razpis za Glinščico so razveljavili, s čimer so šli na roko konzorciju treh velikih domačih gradbincev (Kolektor CPG, Riko in SGP Pomgrad).
STA

Državni revizorji so podjetju 2TDK, ki ga vodi Dušan Zorko, dali napotek, kako mora ravnati v prihodnje. Kot najugodnejšega ponudnika mora pozvati konzorcij Markomark Nival k zamenjavi podizvajalca, ki bo imel ustrezne reference. Konzorcij lahko pozove tudi k predložitvi druge ustrezne reference. 

Na odločitev so se odzvali tudi v 2TDK: "Strokovna komisija 2TDK bo na podlagi odločitve in ugotovitev Dkom v najkrajšem času sprejela eno od odločitev, ki jo predvideva Zakon o javnem naročanju."

Leto dni trajajoča saga

Gre za epilog leto dni trajajoče sage o razpisu, ki so ga v podjetju 2TDK razveljavili avgusta. Kot je znano, je podjetje 2TDK razpis objavil marca lani. Najugodnejša ponudba (8,5 milijona evrov), ki jo je oddal prej konzorcij na čelu s podjetjem Markomark Nival, je bila za pet milijonov evrov cenejša od ponudbe, ki so jo skupaj oddali največji domači gradbinci: Kolektor CPG, Riko in SGP Pomgrad. 

Razpis so nato kar sami razveljavili v podjetju 2TDK, saj so najugodnejšemu ponudniku očitali ponarejeno referenco pri gradnji protipoplavnega zidu na območju Pesnice. Ta bi moral biti po pogojih iz razpisa za Glinščico visok najmanj osem metrov. 

Toda v 2TDK so bili po opravljenem nadzoru prepričani, da je v resnici najmanj meter nižji, zaradi česar reference niso priznali. Prav tako od izbranega konzorcija niso zahtevali nove reference, kar je okrepilo špekulacije, da so šli s svojo odločitev na roko velikim domačim gradbincev. V 2TDK so jih večkrat zanikali in poudarili, da so ravnali zakonito. 

Med razpisnimi pogoji je bilo določeno, da bi moral ponudnik zgraditi najmanj osem metrov visok zid.
Med razpisnimi pogoji je bilo določeno, da bi moral ponudnik zgraditi najmanj osem metrov visok zid.
Urad vlade za komuniciranje

Kaj je ugotovil radar

Še pred ugotavljanjem dejanske višine zidu je sledilo več pravnih in tehničnih zapletov. V začetku leta je državni revizijski komisiji vendarle uspelo pridobiti mnenje dveh izvedencev z mariborske fakultete za gradbeništvo. Po njunih ugotovitvah zid ni visok zahtevanih osem metrov, ampak med štiri in šest metrov. 

Višino zidu sta ugotavljala z radarjem visoke zmogljivosti. Šlo je za enak aparat, kot so ga sanacijske ekipe letos poleti uporabljale pri preprečevanju posledic železniške nesreče v Dolu pri Hrastovljah, pri kateri je šlo za razlitje kerozina. 

Čeprav doseg radarja znaša do dvajset metrov pod zemljo, njuno mnenje pa naj bi stalo 50.000 evrov, izvedenca nista dala natančne ocene. Že pred tem je podjetje 2TDK izvedenca želelo izločiti. Sporno naj bi bilo soavtorstvo enega od člankov z glavnim nadzornikom pri gradnji zidu v Pesnici.